Fișa de personaj sau fișa de caracterizare a unui personaj literar este practic o listă cu trăsături caracteristice, care ne ajută pe noi scriitorii să ne construim cât mai bine personajele. Eu spun să le umanizăm. Dintr-o simplă idee din mintea noastră, o imagine vagă a unui protagonist, se transformă într-o ființă cu trăsături fizice bine definite, personalitate, visuri, aspirații, sentimente. Devine real.
Toate detaliile pe care le notăm în fișa de caracterizare creează un întreg, iar având o asemenea imagine de ansamblu asupra entității narative pe care noi ne-o imaginăm este un avantaj imens. Vom reuși să scriem povești credibile, acțiunile vor avea sens pentru cititori și se va realiza o conexiune între ei și personajele noastre.
Înainte de a le cere cititorilor să empatizeze sau nu cu personajele pe le creăm, trebuie să credem noi înșine în ele.
Să le vedem ca pe niște persoane vii, diferite de noi, cu voință și destin proprii.
De asemenea, fișa de personaj ne este utilă pentru a ne reaminti anumite elemente, care pot fi foarte importante și pe care le putem uita pe măsură ce acțiunea avansează și se complică.
Cu cât cunoaștem mai multe amănunte despre personajele noastre, cu atât acestea devin mai credibile.
În teorie, putem face o fișă pentru fiecare personaj care va apărea în povestea noastră. Personal eu fac doar pentru personajele principale o fișă amănunțită. La cele secundare sau episodice, mă rezum la a nota numele, trăsăturile fizice și gesturile sau ticurile lor – dacă au – și doar dacă aceste lucruri sunt relevante pentru întreg.
Există numeroase exemple de astfel de fișe, la o simplă căutare pe Google vei găsi câte vrei. Poți lua idei din mai multe surse și adaptează-le pe propriul tău stil. Alege ce ți se potrivește și ce crezi că îți va fi de folos cu adevărat.
În acest articol mi-am propus să îți ofer ca exemplu o schemă a fișei de personaj pe care o folosesc eu și pe care am integrat-o în Metoda S.I.M.T.
SIMTE PERSONAJUL – Fișă de personaj
1. Date generale
- Numele complet
- Poreclă sau cum îi spun alte personaje
- Trăsături fizice
- Vârsta în diferitele etape ale cărții
- Stilul vestimentar
2. Viața externă a personajului – Cei 3P
- Profesională
- Personală
- Privată
3. Nucleul de personalitate
Trăsături SUBSTANȚIALE – sunt trăsături de caracter ale personajului care ne permit să intuim cam ce va face, cum va reacționa în anumite circumstanțe.
- Rutina sa zilnică
- Impresia generală pe care ne-o lasă nouă sau celorlalte personaje
- Abilitățile pe care le are
- Temperamentul său – coleric, sangvin, melancolic sau flegmatic
*Există autori care aleg un semn zodiacal pentru personajele prinicipale și se bazează pe caracteristicile cunoscute ale zodiei pentru a-i defini și crea personalitatea.
Trăsături PARADOXALE – sunt trăsăturile de caracter/personalitate care ne surprind. Cum reacționează un personaj când e pus într-o situație excepțională (traumă, ceva ieșit din comun)
- Circumstanțe excepționale – e bine să notezi de la început sau pe parcursul scrierii acele situații pe care te gândești că le vei pune pe hârtie, care vor declanșa reacții paradoxale din partea personajelor principale
- Aceste reacții sunt conduse de emoții și apare astfel o reacție bizară, altfel de cum ar fi fost normal sau s-ar fi așteptat cititorii să se întâmple – scrie aici ce emoții simte personajul în acele situații și te poți gândi și de ce, ce i s-a întâmplat în trecut ori ce relații a avut cu o anumită personă care îi declanșează o reacție paradoxală. Astfel, încet, încet, construiești personajul și devine din ce în ce mai real atât pentru tine, cât și pentru cititori
- Relațiile cu alte personaje (dinamica)
4. Ce vreau să simtă cititorul atunci când îmi va cunoaște personajul?
- Milă
- Simpatie
- Curiozitate
- Compasiune
- Tandrețe
- Ură/dispreț
- etc
Fiecare detaliu pe care îl vei nota te va ajuta să creezi un personaj autentic, un om real, cu care cititorii să se identifice, să creeze conexiuni. Orice poveste are nevoie de personaje credibile, așadar, simte personajul și scrie-i povestea cu bucurie!
